Advies

Twee belangrijkste aandachtspunten voor skischoenen

skiers-op-een-besneeuwde-helling

Het wordt steeds populairder: skiën. Voor de coronacrisis gingen er steeds meer mensen op wintersportvakantie Eén jaar voordat de corona virus uitbrak waren er in het jaar 2019 bijna 1 miljoen wintersporters die naar populaire bestemmingen zoals Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland toe trokken. In totaal zijn er maar liefst 68 landen waar het mogelijk is om op natuursneeuw op water te skiën. Naast dat men op veel plekken in de wereld kan skiën, is het vooral ook gezond. Zo werk je tijdens het skiën aan je evenwicht en flexibiliteit. Ook wordt je van het skiën gelukkiger en neem je meer vitamine D op. Vitamine D is namelijk hard nodig op calcium en fosfaat in voeding op te nemen. Nu we de juiste plekken en de voordelen van skiën weten, is het belangrijk om ook meer over de juiste ski benodigdheden zoals skischoenen. Benieuwd, over de twee belangrijkste aandachtspunten van skischoenen lees dan snel verder!

Meten = weten

Deze ligt wat voor de hand, maar het is belangrijk om de voeten eerst op te meten. Zo verschilt niet alleen de lengte en breedte van een voet, maar ook de wreef per persoon. Zorg er verder voor dat de voeten aan het einde van de avond worden opgemeten. Gedurende een dag zwellen de meeste voeten namelijk op. Zwel je voeten namelijk aan het begin van de middag op, dan kan er tijdens de voetenanalyse mogelijk niet de juiste schoenmaat worden weergeven. Ook moeten de schoenen met sokken worden gemeten, aangezien dit tijdens het skiën zelf ook zo gebeurd. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat de skies je voeten kunnen beknellen tijdens het skiën en pijn bovenkant van voet ontstaat.

Skischoenen passen

Ten tweede is het belangrijk om verschillende soorten skischoenen uit te proberen, om te weten welke soort skischoen nu echt goed past. Hierbij is het ook van belang dat de schoenen op de juiste manier worden gepast. Dit doe je door te letten op de volgende drie zaken: 1. De schoenen moeten nergens knellen, 2. Geen speling aan de voorkant, 3. De tenen mogen de voorkant niet raken. Tot slot moet de flex, flexibiliteit van de schoen, niet worden overgeslagen. Een beginnende skiër zal namelijk een lagere flex nodig dan een ervaren skiën. Dit komt doordat de flex van een skischoen aangeeft hoe stevig een skischoen is, dus hoe hoger de flex, hoe steviger een skischoen is en vice versa.

Je houd misschien ook van..